Tobaksspinnarstämman

Kurser 2018

 

Fredag 29 juni

I år erbjuder vi en finnmarkskurser i låtspel med Joel Bremer.

Låtkursens stuga ligger vid Kölaråsälvens utlopp i finnmarksjön Närsen – där porsen växer som tätast. På bergen runt om ligger de små finnmarksbyarna som var så rika på spelmän: I Närsen bodde den legendariska säckpipsblåsaren Nedgårds Lars, i Västerfallet Västerfalls Olle och i Korpilamb Per Gustaf Florell.  I stugorna, som är vedeldade, finns husgeråd, sängar och liggunderlag. Ni måste alltså ta med egna sovsäckar. I kursavgiften ingår enkel frukost och enkel vegetarisk sopplunch.  På fredagskvällen står ni själva för maten. Det finn möjlighet att grilla.

På denna exklusiva kurs tar vi endast emot 10 deltagare. Kurserna börjar på fredagskvällen men stugorna är tillgänglig redan från 12.00. Gemensam avfärd från Ordenshuset i Nås 17.00 Kurserna avslutas 16.00 på lördagen, vilket ger möjlighet att ta ett dopp och installera sig nere i byn innan välkomstkonserten på Ordenhuset börjar. Denna kurs sker i samarbete med Närssjöns utvecklingsförening. Besök deras hemsida här.

Kursledare i låtspel: Joel Bremer
Joel Bremer har gått på djupet inom flera svenska folkmusiktraditioner. Han har spelat med Ole Hjorth,  Sparf Anders och Pers Hans. Men den här kursen kommer naturligtvis att fokusera på Västerdalmusik. I 20-årsåldern lärde Joel känna Wille Toors, och kort därefter Hans Lisper, i Malung. De gjorde, på olika sätt, djupt intryck och idag är Joel en av ytterst få som spelar deras säregna musik. Han har även spelat med Kalle Almlöf och Anders Rosén – även de stora förebilder. Joel hörs ofta i samspel med Simon Simonsson och är utbildad musiker och fiollärare på musikhögskolan i Stockholm.

Lördag 30 juni

Tid öppen för ev kortkurser. Håll ögonen öppna för uppdateringar.

Söndag 1 juli

09.00 Välkomstfika i ordenshuset

09.30 – 12.00 Spelkurs Jonas Åkerlund

Västerdalarna har en rik och mångfasetterad musiktradition, som både kan vara rytmiskt energisk och eftertänksamt sjungande.  Jonas kommer att lära ut låtar från olika speltraditioner i området.

Jonas är sedan många år en flitigt turnerande musiker och van pedagog, med många tankar kring både musiken och spelteknik. Jonas kan höras på en lång rad CD-skivor med bl.a  Anders Rosén, Josefina Paulson, Lure, Esbjörn Hazelius, Ulrika Gunnarsson, Tritulen osv och just här i Nås.

09.30 – 12.00 Danskurs (polska, med inriktning mot västerdalavarianter) med Amanda Östling. Spelman: Anders Rosén

Amanda Östling är utbildad vid Dans och cirkushögskolan i Stockholm. Hon är en lyhörd dansare som i sin undervisning visar på samspelet mellan dans och musik. Att dansa är att musicera, med kroppen som instrument. Under kursen kommer vi att lära oss dansa svängigt till Västerdalsmusiken i form av polska respektive bakmes. Amanda är också en mycket skicklig klarinettist, och har utbildat sig vid musikhögskolan.

13.00 – 15.30  Spelkurs  med Anders Rosén

Anders Rosén sökte tidigt upp äldre spelmän och tillägnade sig deras repertoar och spelsätt. Själv brukar han nämna Spak Erik från Särna och Ekor Anders från Älvdalen som två av sina viktigaste inspirationskällor.  1972 gav han tillsammans med Kalle Almlöf ut skivan Västerdalton och blev i ett slag stilbildare för en generation unga spelmän. Ständigt på jakt efter  ”gammelspelets” heligheten har han utvecklat en unik spelstil. Men han har också gjort modernistiska utflykter tillsammans med grupper som Arbete och Fritid och Utdansbandet. Mer och mer framträder Anders som vår främste kompositör av låtar som på en gång faller in i traditionen och förnyar den. Den låtskatt han skapar för honom därigenom samman med de stora västerdalsspelmännen som levde innan oss.  På skivbolaget Hurvs hemsida finner du en rad av de skivor Anders gett ut eller producerat.

13.00 – 15.30 Danskurs (bakmes) med Viktor Oskarsson . Spelman: Jonas Åkerlund

Viktor Oskarsson har utbildat sig vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm, men kommer själv från Värmland norra delar och har lärt sig dansa springlek av Perjos-Lars Halvarsson. Under kursen kommer vi fokusera på en springlekskaraktär från Lima i Västerdalarna.

Måndag 2 juli

09.00 Välkomstfika

09.30 – 12.00 Spelkurs med Mats Edén

Det är en ära att få ha Mats Edén som spelman på denna kurs. Mats Edén är en av de som grävt djupast i den värmländska folkmusiktraditionen. Han har en rad skivor bakom sig, bl a med gruppen Groupa. Vid sidan  om fiolspelet är han en skicklig durspelman. Till vardags undervisar Mats på musikhögskolan i Malmö och han är en framträdande kompositör, både av låtar och av modern konstmusik. Besök hans hemsida här.

09.30 – 12.00 Danskurs (springlek) med Viktor Oskarsson. Spelman: Jonas Åkerlund

13.00 – 15.30 Spelkurs med Jonas Åkerlund

13.00 – 15.30 Danskurs (halling) med Klas af Edholm. Spelman: Mats Edén

Klas af Edholm har under flera år fördjupat sig i danserna från Västerdalarna och gränstrakterna mot norra Värmland. Han har utbildat sig bland annat vid Dans och cirkushögskolan i Stockholm och arbetar sedan dess som frilansande danspedagog och musiker. På den här kursen kommer vi att få lära oss den för Västerdalarna och Värmland typiska hallingen. Stort fokus kommer att ligga på att hitta en härlig och svängig dans, oavsett förkunskaper.