Tobaksspinnarstämman

Kurser 2017

I år erbjuder vi nio halvdagarskurser. Kurserna kostar 250 kronor styck. Vill du gå fem kurser får du en kurs gratis. Paketpriset blir då bara 1000 kronor. (900 kronor för arbetslösa och studerande) Betalning på dörren eller via swish. Vill du vara säker på att få plats kan du förhandsboka genom att sända e-post till niklasnasander@gmail.com. Endast hela paketet går att förhandsboka. För enstaka kurser gäller principen först till kvarn.

Lördag 1 juli

15.00-17.30  Spelkurs på Ordenshuset med Anders Norudde

Anders Norudde är folkmusiker och instrumentmakare. Han är välbekant genom grupper som Hedningarna och Blå Bergens Borduner. Redan tidigt utvecklade han ett intressera för ålderdomliga instrument som säckpipa och moraharpa och har ett djupt rotat intresse för den västerdalska och värmländska musiken. Han har en rad skivor bakom sig där han spelar allt från personlig traditionsmusik till nyskapande folkhousmusic.

Söndag 2 juli

09.00 Välkomstfika i ordenshuset

09.30 – 12.00 Spelkurs Jonas Åkerlund

Jonas Åkerlund har en djup förtrogenhet med Västerdalsspelet, och stor erfarenhet både som ensam spelman och i större eller mindre ensembler. Ni kan höra honom i grupper som Lure och Bowing 9 och i samspel med Josefina Paulson, Anette Thorsheim och Ulrika Gunnarsson. Tillsammans med Anders Rosén har han under en lång rad av år utvecklat ett unikt samspel och han medverkar på en lång rad cd-skivor.

09.30 – 12.00 Danskurs (polska) med Amanda Östling. Spelman: Anders Rosén

Amanda Östling är utbildad vid Dans och cirkushögskolan i Stockholm. Hon är en lyhörd dansare som i sin undervisning visar på samspelet mellan dans och musik. Att dansa är att musicera, med kroppen som instrument. Under kursen kommer vi att lära oss dansa svängigt till Västerdalsmusiken i form av polska respektive bakmes. Amanda är också en mycket skicklig klarinettist, och har utbildat sig vid musikhögskolan.

13.00 – 15.30  Spelkurs  med Anders Rosén

Anders Rosén sökte tidigt upp äldre spelmän och tillägnade sig deras repertoar och spelsätt. Själv brukar han nämna Spak Erik från Särna och Ekor Anders från Älvdalen som två av sina viktigaste inspirationskällor.  1972 gav han tillsammans med Kalle Almlöf ut skivan Västerdalton och blev i ett slag stilbildare för en generation unga spelmän. Ständigt på jakt efter  ”gammelspelets” heligheten har han utvecklat en unik spelstil. Men han har också gjort modernistiska utflykter tillsammans med grupper som Arbete och Fritid och Utdansbandet. Mer och mer framträder Anders som vår främste kompositör av låtar som på en gång faller in i traditionen och förnyar den. Den låtskatt han skapar för honom därigenom samman med de stora västerdalsspelmännen som levde innan oss.  På skivbolaget Hurvs hemsida finner du en rad av de skivor Anders gett ut eller producerat.

13.00 – 15.30 Danskurs (bakmes) med Amanda Östling. Spelman: Jonas Åkerlund

 

Måndag 3 juli

09.00 Välkomstfika

09.30 – 12.00 Spelkurs med Mats Edén

Det är en ära att få ha Mats Edén som spelman på denna kurs. Mats Edén är en av de som grävt djupast i den värmländska folkmusiktraditionen. Han har en rad skivor bakom sig, bl a med gruppen Groupa. Vid sidan  om fiolspelet är han en skicklig durspelman. Till vardags undervisar Mats på musikhögskolan i Malmö och han är en framträdande kompositör, både av låtar och av modern konstmusik. Besök hans hemsida här.

09.30 – 12.00 Danskurs (springlek) med Viktor Oskarsson. Spelman: Mattias Helje

Viktor Oskarsson har utbildat sig vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm, men kommer själv från Värmland norra delar och har lärt sig dansa springlek av Perjos-Lars Halvarsson. Under kursen kommer vi fokusera på en springlekskaraktär från Lima i Västerdalarna.

13.00 – 15.30 Spelkurs med Mattias Helje

På denna kurs kommer musiken från den lilla byn Lima i norra Västerdalarna att stå i centrum.Det är typisk gränstraktsmusik i skärningspunkten mellan Dalarna och Norge. Friska springlekar med typisk ”kort etta”, snirkliga hallingar och spännande intonation. Mattias Helje är en av våra mest färgstarka spelmanskaraktärer, uppskattad kursledare och dansspelman både i Sverige och Norge. Han bor i Lima där han vid sidan om spelmanssysslan är verksam som smed. Redan som trettonåring började han gå i lära hos Kalle Almlöf, och har under åren satt sin egen prägel på musiken från norra Västerdalarna och östra Norge. Hans musik kan avlyssnas på skivor som Smedjelåtar, Kurbits och Perjos Lars Halvarsson och Mattias Helje.

13.00 – 15.30 Danskurs (halling) med Klas af Edholm. Spelman: Mats Edén

Klas af Edholm har under flera år fördjupat sig i danserna från Västerdalarna och gränstrakterna mot norra Värmland. Han har utbildat sig bland annat vid Dans och cirkushögskolan i Stockholm och arbetar sedan dess som frilansande danspedagog och musiker. På den här kursen kommer vi att få lära oss den för Västerdalarna och Värmland typiska hallingen. Stort fokus kommer att ligga på att hitta en härlig och svängig dans, oavsett förkunskaper.

 

Kortkurser 2017

15.45 – 16.15 Folklig barndans 3-5 år. Jenny Franke och Per Runberg

16.00 – 18.00 Visor från Floda, Björbo och Nås. Droppinkurs. Anna-Karin Jobs Arnberg

16.20 – 17.00 Folklig barndans 6-8 år. Jenny Franke och Per Runberg

17.15 – 18.15 Mungiga prova på låtspel. Per Runberg

Kortkurserna kan inte förbokas utan först till kvarn gäller. Barnkurserna kostar 50 kronor per barn. Giga- och sångkurs kostar 100 kronor. Betalning på dörren, kontant eller swish.

Så här skriver Jenny om hennes och Pers kurser: ”Vi blandar danslek med enkel utlärning av folkliga danser för barn i ålder 3-8 år. Varje barn ska ha med sig en vuxen de känner. Max 2 barn per vuxen i åldersgruppen 6-8 år, och 3-5-åringar har en vuxen var med sig. 3-5 år dansar 30 minuter, 6-8 år dansar 40 minuter. Noga med att vi håller åldersgrupperingen för barnens skull! Det här är en kurs för barn som ger en introduktion till folkdansens magiska värld. Efter danskurserna erbjuds möjlighet att prova på mungiga under ledning av Per Runberg. Mungigor finns att låna.”

Jenny Franke pedagogisk koreograf. Undervisar dans i ålder 1-102 år. Hon har en förkärlek till att jobba med våra allra yngsta dansare.
Riksspelman Per Runberg. Frilansmusiker med lång erfarenhet av samspelet mellan musik och dans.

Så här skriver Anna-Karin Jobs Arnberg om sin kurs: ”Folkmusiken från Floda, Mockfjärd och Nås har alltid legat mig varmast om hjärtat. Jag började 1983 i Floda spelmanslag och idag är jag en av ledarna i laget. Jag tycker väldigt mycket om att lära ut, både Västerdalarnas musik och den slöjd som är typisk för dalgången. Ska blir riktigt roligt att få sjunga visor tillsammans.” Kursen är upplagd som visstuga så det går bra att komma och gå under den tid kursen pågår. Inträdet efterskänker Anna-Karin generöst till Tobaksspinnarstämman!